Het aspergeseizoen komt eraan

Het aspergeseizoen is maar kort; traditioneel vanaf de tweede donderdag in april tot 24 juni. Dus wees er snel bij om te genieten van deze heerlijke groeten.

De asperge is er in een paar soorten en vele maten. Of beter; kwaliteiten. De bekendste soort zijn de witte asperges. Daarnaast is de groene asperge is ook steeds beter verkrijgbaar. En, heel bijzonder, er bestaan tevens paarse asperges, rauw lekker in salades.

Kwaliteitsklassen

De kwaliteitsklassen van asperges zeggen iets over de dikte en de schoonheid. De asperge moet recht en niet verkleurd zijn, mag niet hol zijn, geen open kopje hebben en een regelmatig uiterlijk hebben. Het AA-formaat (20-28 mm) is het beste. Ook de A (16-20 mm), de B (12-16 mm) en AAA (>28 mm) klassen kunnen door de beugel. Alleen de supermodellen krijgen het keurmerk.

Versheid

Je kunt heel makkelijk controleren of de asperges vers zijn. De stengels moeten glanzen en als je ze zacht tegen elkaar wrijft, hoor je een piepend geluid. Tenslotte mag het snijvlak aan de onderkant van de asperge niet uitgedroogd zijn.

Bereiden

Heb je een bundel van deze topmodellen klaar liggen om te bereiden, wees dan niet bang om ze een flinke jas uit te doen. Als je ze niet goed schilt dan worden ze draderig. En vergeet ook niet het kontje er af te snijden. Kook je de asperges in een speciale aspergepan dan kunnen ze staand gekookt worden zonder dat de koppen onder water staan. Natuurlijk voldoet een gewone pan ook. Ongeveer 10 minuten koken, afhankelijk van de dikte, is voldoende voor kleine aantallen. Kook grotere hoeveelheden misschien wel 15 of meer minuten. Prik met een vork in het dikke uiteinde om de gaarheid te controleren. Als ze klaar zijn dan haal je de asperges uit de pan met een brede schuimspaan. Op deze manier knakken ze niet en kan je ze makkelijk op een schaal leggen en serveren.