Ben jij verbitterd?

bodega_1900.jpg

We horen het al een tijdje; onze smaak verbittert. Niet dat we en masse alleen nog maar cynisch kunnen doen, maar we kunnen eten en drinken met een duidelijk ‚bittertje’ erin steeds meer waarderen. In de jaren tachtig was dat heel anders. We zijn toen met z’n allen heel zoet geworden. Zelfs de wijnproducenten kregen te maken met deze trend en de Nieuwe Wereld wijnen profiteerden ervan. Warme landen als Australie en Argentinie produceerden volle, jammige blockbusters met veel alcohol. De wijndrinker smulde ervan. 

Maar niets is zo veranderlijk als de consu-mens, dus zien we nu een tegengestelde beweging op gang komen. De voedingsindustrie maakt er serieus werk van om minder suikers in ons voedsel te doen. En wijnen in Oude Wereld-stijl winnen aan populariteit wat inhoudt dat we meer bitters, mineraliteit en minder zoetheid in ons glas proeven. Een ander bewijs van de algehele verbittering is de trend van de Vermuteria’s in Barcelona. In de trendy wijk San Antoni opent de ene na de andere nueva vermuteria de deuren. Vermut, van oudsher een medicinale versterkte rode wijn, is terug. Sterker en bitterder dan ooi tevoren. De culi-broertjes Adria shaken en stirren in hun Bodega 1900 de ene na de andere vermutcocktail, tappen het puur uit het vat en schenken van voor de lunch tot na het diner de vermut glazen vol. 

Het zal wel niet lang duren voordat de eerste vermuteria in Nederland wordt geopend, vermut ik.

original bodega.1900.interior.png

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *