Bubbles ’n’ Beck

Bubbles ’n’ Bites was vorige maand op ‘studiereis’ naar Zuid Afrika. Daar dronken we oa een glas met de beroemde wijnmaker Pieter ‘Bubbles’ Ferreira.

De bijnaam van Pieter komt niet uit de lucht vallen want hij maakt al sinds 1990 de Methode Cap Classic van het huis Graham Beck. Zijn voorkeur voor bubbles ontwikkelde de oud surf dude (!) in de jaren tachtig in de Champagne, Frankrijk. Daar werkte hij een paar jaar bij verschillende wijnhuizen en is vervolgens juist daar in een diepe tank champagne gevallen. Samen met zijn fascinatie voor de méthode traditionel van wijnmaken ging hij terug naar Robertson, ZA. Daar kreeg hij bij Graham Beck de kans om de mooiste wijnen te ontwikkelen. Inmiddels heeft hij al vele prijzen gewonnen en is zijn wijn gedronken zowel tijdens de inauguratie van Nelson Mandela, evenals als bij Barack Obama’s nominatie voor het presidentschap. Maar los van dit indrukwekkende CV vonden wij Bubbles Ferreira gewoon een geweldige kerel. Als je lekker meedrinkt met de proeverij van je eigen wijnen en er dan na zoveel jaar en arbeid nog steeds bevlogen over kunt praten, dan ben je in onze ogen een held. ‘Je krijgt alleen antwoorden als je vragen stelt’ is het motto van Pieter dus grepen wij onze kans. Na het ‘reguliere programma’ nam hij ons mee de wijnkelder in (lees: mega loods bovengronds) voor een uniek momentje. We struinden de vele tanks af op zoek naar de juiste voorbeelden van nog vergistende most van chardonnays en pinot noir. We wilden weten of er al terroirverschillen zijn waar te nemen in deze fase van het proces. Leerzaam voor een niet-wijnmaker. Wij proefden tropisch fruit in het ene troebele druivensap en strakke, stalige frisheid in het andere. We werden zo overmoedig dat we Pieter adviseren om vooral tank A en C te blenden. In de verhouding 35/65 voor de cuvee Bubble met Bite. Helaas zag onze keldermeester hier toch maar van af. Niettemin was de master class geslaagd: we hebben nog meer respect gekregen voor de wijnmaker!

Wil je de bijzondere Graham Beck bubbles van Pieter proeven? In de webshop van Bubbles ’n’ Bites vind je niet alleen de brut en de blanc de blancs maar ook de super bijzondere rosé.

3