Italiaanse iconen: Tiramisu

tiramisu-genieten-van-een-heel-bekend-italiaans-dessert.jpg

Er bestaan geen foodbloggers die er nog nooit over geschreven hebben. Ieder zichzelf respecterend Italiaans restaurant heeft het op de kaart staan. Noem een willekeurig culinair tijdschrift en het heeft ergens in de archieven een ranglijst van chefs die de ‘best in town’ maken. En hebben we niet allemaal ergens in een oud kookschrift een handgeschreven recept van de lekkerste toet ooit? Natuurlijk!

Tiramisu is, samen met de pizza, de ambassadeur van la cucina Italiana, La Dolce Vita, …
Herkenbaar aan het heerlijke donkere laagje cacao poeder en de afwisselende laagjes biscuit en room. Aan het puntje dat altijd veel te klein lijkt als je het voorgezet krijgt en uiteindelijk toch weer te groot blijkt om volledig op te eten na een uitgebreid diner.

Geen wonder dat de strijd om de beste versie van dit iconische dessert nog wereldwijd gaande is. In Amerika gaat de battle tussen Café Tiramisu in het Financial District van San Francisco en Via Quadronno in de Upper East Side, New York. Zelfs in Frankrijk denken ze dat ze er wat van te kunnen, ohlala! In Casa Bini in Saint-Germain-Des-Prés, Parijs om precies te zijn. Er wordt ook regelmatig gesteggeld over wie de grootste heeft. Het Guinness World Record was in handen van The Gulf Hotel in Bahrain met een tiramisu van 1.969 kg. In mei werd er een nieuw record gerealiseerd door de Associazione Conserva (whatever that may be) in Gemona del Friuli, Udine, Italië. Zij maakten een nieuwe tiramitoet van 3.015 kg. En zo is de nationale trots van de Italianen hersteld. 

Bekende chefs vinden het leuk om hun eigen draai aan tiramisu te geven. Heston Blumenthal van The Fat Duck in Berkshire, UK maakt een tiramisu die in geen velden of wegen daarop lijkt. Hij zet zijn gasten namelijk een bloempot met eetbare aarde en kruiden van chocolade voor de neus. De hemelse modder is gemaakt van o.a gecaramelliseerde witte chocolade die eruit ziet als ouderwetse Caramac repen. Juist omdat het zo verkeerd lijkt om een tuincentrum aankoop te verorberen, is het zo super lekker. Andrea Berton maakt een tiramisu onder een laagje cacao waardoor het zoete goud onbereikbaar lijkt. Carlo Cracco fabriceert een gestoomde versie die misschien niet in eerste instantie verleidt maar wel origineel is. De bokkepoot-tiramisu van Elle Eten is ook origineel en wel heel fotogeniek. Caffè Pompi in Rome ging helemaal los en maakt onherkenbare timamisu’s met aardbeien, pistache, banaan en piña colada.

Kijk ook naar Blumenthal op YouTube

Allemaal goed en wel, maar waar kunnen we in Nederland dan terecht voor een goede dolce. Bijvoorbeeld bij La Storia in Wijdewormer. Absolute toppizzeria van de zoon van de beroemde Mario Uva. Met een beetje geluk heeft restaurant Mario (next door) ook de variant naar familierecept op het menu staan. Of denk aan Toscanini in Amsterdam. Tref je het dessert aan op hun wisselende menukaart, probeer hem dan zeker uit. En ach, misschien moet je gewoon zelf aan de slag om voor jouw versie eeuwige roem en bewondering in je familie- en vriendenkring te verwerven. Handige tips en weetjes mocht je deze weg willen inslaan:

– zoek naar de beste mascarpone die je kunt vinden. Dit ingredient is van groot belang.
– zorg voor kakelverse eieren op kamertemperatuur.
– de lange vingers (of andere biscuits / cake-achtigen) mogen niet te nat zijn. Ze mogen niet uiteenvallen maar moeten wel zo vochtig zijn dat ze als het ware versmelten met de rest.
– wees voorzichtig met de suiker want je moet de koffie nog wel kunnen proeven.
– neem de tijd. De beste tiramisu heeft minstens een aantal uren staan rusten in de ijskast.

Download hier het recept van een klassieke tiramisu.

Tenslotte dit nog even. Hoe gek we ook op wijn zijn, bij een goede tiramisu drink je geen wijn. Ook geen dessertwijn. Bestel een goede espresso of een doppio.

Bokkenpootjes van tiramisu reference
De bokkepootjes-tiramisu van Elle Eten

tiramisu bertonDe tiramisu van Berton

tiramisu cracco
Gestoomde versie van Cracco

tiramisu pompi
De aardbeien van Pompi in Rome

2 gedachten over “Italiaanse iconen: Tiramisu

  1. Superrrr artikel, er zijn wel enkele puntjes dat ik denk van daar had ook wel over verteld kunnen worden, maar voor de rest is ‘ie echt super! Teeninga

    1. Dank voor je reactie!! Altijd leuk om respons te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *