Over burgers, ballen en worsten

vlees3.jpg

Ondanks alle glutenvrije vegi-vega’s, power food puristen en biodynamische speltbrood bakkers, is vlees hip.

En dan bedoel ik niet het econeutrale runderlapje dat van boer Jan, twee dorpen verderop, afkomstig is. Noch het Maas-Rijn-IJsselvee biefstukje dat veel restaurants serveren. En ook niet de Groninger Blaarkop gehaktbal. Dat dit soort vlees, inclusief milieuverantwoorde houtje-touwtje  naam, algemeen geaccepteerd is in de horeca wisten we al wat langer. 

Waar het om gaat zijn ‘old school’ gerechten in een nieuw design jasje zijn. Geen nouvelle cuisine maar antique cuisine. Voor een hamburger ga je tegenwoordig echt niet meer naar McDonalds maar naar de Burgermeester, The Butcher of The Burgerbar. Sla de cheese burger maar over en neem op z’n minst een geitenkaasburger of een rode linzenburger, lekker met granaatappelpitjes. Natuurlijk in Amsterdam. Voor een hotdog ga je dezer dagen niet naar de HEMA. Je vliegt naar Bubbledogs in Londen. Daar bestel je de meest fantastische gourmet hotdogs met een bijzonder glas champagne ‘on the side’. Ron Blaauw kopieerde het kunstje, noemt zijn hippe food corner The Fat Dog en serveert een trendy Gin Tonic bij een Sloppy Joe hot dog met lavasmayonaise. 

Blaauw is niet de enige topchef die ‘For the love of burgers and dogs’ een soort veredelde snacktent is gestart. Ook Robert Kranenborg kon het niet laten. “Twee jaar lang zocht hij naar de ‘ultieme hamburger’, vond de beste lokale ingrediënten (?), stelde een geheime saus samen en opende een Thrill Grill restaurant”. 

Bij de Julius Bar&Grill van BN-er Julius Jaspers kun je bbq-en. Spareribs en stoere steaks van de ‘open grill’ of de Big Green Egg. 

Ook minder bekende Nederlanders zijn zich meer gaan richten op de carnivoren onder de horeca gasten. Restaurant & wijnbar Worst specialiseert zich, heel verrassend, in allerlei soorten worst en vlees. Van Aufschnitt, tot rilette en natuurlijk worsten! Ontbrak er in Amsterdam eigelijk alleen nog maar een delicatessenzaak met dit thema. Gelukkig is die er nu, genaamd Worscht. 

Maar kan de rest van Nederland dan niet meegenieten van deze vleesgeworden trend? Jawel. Sinds enige jaren is het in de Hollandse horeca usance om de borrelkaart te updaten met stukjes worst van Brandt & Levie. Wie had ooit kunnen bedenken dat een worstenmerk zo hip kan zijn. Droge worst met venkelzaad of met sinaasappel saffraan, de merguez en de salsiccia, je komt ze overal tegen. Als er Brandt & Levie op je worst staat, dan doe je mee.

Ook steeds vaker buiten de A10 gesignaleerd; Broodje Pulled Pork. Twee jaar geleden had nog bijna niemand hiervan gehoord. Maar alle culi-schrijvers berichten over dit uit Amerika overgewaaide fenomeen. Een groot stuk varkensvlees wordt gedurende 3 uur, langzaam gegaard op een bbq, gelijkend op een olievat. Het vlees wordt vervolgens uit elkaar getrokken en geserveerd op een broodje met goede bbq-saus. Het schijnt dat restaurant Firma Speijkervet aan de Admiraal de Ruijterweg (toch weer in Amsterdam) de beste serveert. 

Het lijkt wel of Amsterdam het Meatpacking District NYC van Nederland is geworden. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *