Rode wijn is goed voor je lever.

Eens in de zoveel tijd komt het ‘drink-je-slank-nieuwtje’ over rode wijn weer langs in de pers. Vooral vrouwen bladen schrijven dan uitgebreid over onderzoeken die uitwijzen dat wijn drinken goed is voor de lijn. Vervolgens wordt er dan weer in andere (serieuzere) pers gesproken over de onzin hiervan. Alcohol is nooit goed, je wordt er juist dik van en en het tegendeel zou nog nooit wetenschappelijk en onomstotelijk zijn aangetoond.

Tot zover geen nieuws over dit ‘nieuws’. Dus toen er vorige week weer een bericht opdook over een onderzoek dat zou aantonen dat ‘rode wijn helpt bij afvallen’, zijn we op onderzoek gegaan. Wat blijkt is dat The Journal of Nutritional Biochemistry een onderzoek heeft gepubliceerd waaruit blijkt dat een van de rode kleurstoffen (elegisch zuur) in druiven de lever helpt om vet sneller te verbranden. De Oregon State University heeft het onderzoek uitgevoerd. Onderzoeksleider Neil Shay benadrukt wel dat de stof niet als een wonderlijk afvalmiddel beschouwd mag worden. Er is niet geconstateerd dat de stoffen een gunstige invloed zouden hebben op het lichaamsgewicht. We moeten het dus meer zien als een makkelijke en vriendelijke manier de vetverbranding in de lever te verhogen en zo de leverfunctie van mensen (met overgewicht) te verbeteren.

Shay sluit hiermee aan bij de groep mensen die de boodschap willen uitdragen dat bepaalde voedingsmiddelen bijdragen aan onze gezondheid. ‘Als je boodschappen doet en je weet dat een bepaalde soort groente of fruit goed is voor een aandoening die je hebt, dan is de keuze toch een stuk makkelijker?’

Wij zijn het hier helemaal bij eens. En omdat voorkomen beter is dan genezen, nemen we vanavond een lekker glas rode wijn. Want we willen natuurlijk geen vette lever!