TINCO Frysk en fruitig

Tinco wijn

Bubbles ’n’ Bites heeft afgelopen zomer een lijn Franse wijnen gelanceerd onder de naam TINCO – Vin de Pays d’Oc. Dit gebeurde op 13 juni in Beetsterzwaag tijdens de opening van de tentoonstelling Tinco Lyclama: een Friese jonker in de Oriënt.

Aanleiding voor het op de markt brengen van de TINCO wijn is het culturele evenement rondom deze bijzondere Fries, dat deze zomer plaats heeft in Beetsterzwaag. Tinco Lyclama à Nijeholt (1837 – 1900) was niet alleen een aristocraat maar ook een socialite, avonturier en Nederlands eerste Oriëntalist. Tijdens zijn persoonlijke ontdekkingsreis door Rusland en het Midden-Oosten verzamelde hij kunst, kennis van culturen en artefacten. Hij beschreef zijn reisbevindingen en richtte een museum in voor zijn collectie. Later vestigde hij zich in Cannes en legde daar de basis voor het huidige stadsmuseum.

Dit gebeurde 150 jaar geleden en ter ere van deze gelegenheid is afgelopen zomer een groot deel van de Tinco tentoonstelling terug naar de geboorteplaats van Tinco gehaald. Naast de tentoonstelling werden er nog andere programma’s gepresenteerd als lezingen, rondleidingen, een concert en een documentaire van Omrop Fryslân. 

Omdat Lyclama à Nijeholt een levensgenieter pur sang was organiseerde hij grootse feesten, diners en zelfs een bal masqué. Hij hielt van de Franse gastronomie en dronk mooie wijnen. Om Tinco in al zijn kenmerkende aspecten onder de aandacht te brengen bij het publiek, dient ook zijn goede smaak herdacht te worden.

Bubbles ’n’ Bites selecteerde een 5-tal Languedoc wijnen met een hoog ’Tinco-gehalte’; Frysk en fruitig.

Le blanc, Le rouge en Le rosé zijn wijnen die verfrissend gezelschap zijn tijdens een goed gesprek en sprankelen tijdens feest. 

Le blanc is een blend van sauvignon blanc, chardonnay en chenin blanc. Frisse, zachte witte wijn. Le rosé is een blend van syrah, grenache en cinsault. Licht van kleur en met rood fruit smaken. Le rouge  is merlot met cabernet sauvignon en grenache, Fruitig rood met zeer zachte tannines. 

De Réserve wijnen zijn serieuze, stoere tafelgenoten die het goed doen bij een uitgebreid diner. 

De witte Réserve is een chardonnay met een houtrijping van 9 maanden. De neus toont complexiteit, rijp fruit en honing. In de smaak is de wijn niettemin verrassend fris in de finish.

De Réserve syrah-mourvèdre is een stijlvolle kruidige wijn met een aangename houtrijping waardoor er een vleugje vanille in de aroma’s zit. 

De serie Zuidfranse wijnen zijn een waardig eerbetoon aan het veelzijdige karakter Tinco en zijn goede smaak.

Zeg maar; wijn van stand.

Kijk voor meer informatie over de persoon TINCO op Wikipedia.