UitStapje – Zilte zaligheden uit Zoutkamp

BUBBLES ‘N’ BITES ONTDEKT EN PROEFT ‘DE STREEK’ IN NOORD NEDERLAND

In het Groningse Zoutkamp eet je vis met versgarantie. Twee tot drie keer per week wordt de nieuwe vangst opgehaald bij de afslag van Lauwersoog, ongeveer 10 kilometer er vandaan en direct aan de Waddenzee. Bovendien heeft Zoutkamp, als enige gemeente in heel Nederland, een eigen visafslag waar uitsluitend garnalen worden verwerkt. Vers is hier dus echt vers en dat willen we proeven.

De lokale horeca heeft geen Randstedelijke uitstraling maar wie zit daar op te wachten? In plaats daarvan vind je hier no-nonsens pareltjes als Gaele Postma – Palingrokerij. Gaele vangt al meer dan 20 jaar wilde paling en rookt deze hoogstpersoonlijk op beuken- en essenhout achter zijn winkel aan de Reitdiepskade.

zout3 De rookoven is naar eigen inzicht gemaakt en wordt tevens voor makreel en poon gebruikt. Geale mag van ons nooit stoppen met roken. Zijn rookwaar is sappig en verre van droog. De rooksmaak is zo zacht dat hij wel duidelijk maar niet overheersend is. In de viswinkel annex snackbar kun je schol, mosselen of haring bestellen en ter plekke soldaat maken. In het seizoen worden er ook oesters, kokkels en tarbot verkocht. Loopt het water je al in de mond? Probeer dan zeker eens een pondje Hollandse garnalen. Thuis pellen en gebruiken voor een heerlijke simpele tagliatelle met trostomaten.

Lunch in restaurant ZK86/Eterij de Deurenloods is ook al zo’n feestje. Geen cool interieur of hipster bediening maar zwart/wit foto’s van plaatselijke zeehelden boven de houten lambrisering. Met een relaxed ‘kijk-maar-even-waar-je-wilt-gaan-zitten’ word je ontvangen. De lunchkaart is overzichtelijk (lees: klein) en authentiek (lees: niet verrassend). Wel zo fijn want hier zou je immers behoorlijk schrikken van een Poké Bowl of een Ramen Soup-menu. ‘Doe maar gewoon’ is hier het devies. Dat is echt te gek. De garnalenkroketten zijn van De Rousant, wat betekent dat er Wadden garnalen, gevangen rondom Terschelling, in verwerkt zijn. Het gerecht ‘Hollandse garnalen met cognacsaus’ is ook niet meer dan dat. Een flinke portie verse grijze garnalen met een schaaltje ouderwetse cognacsaus. Ogen dicht en genieten maar. garn

Zoutkamp is ook voor het diner de moeite waard. In restaurant  De Oude Sluis serveren Sytze en Femke nog andere verrassende local heroes: eenden van Hans, Waddenmax yoghurt van het Groninger Hogeland en duindoorn van De Fledder. Het vlees wordt gekocht van een ambachtelijke slager die zijn producten letterlijk uit de streek betrekt. Naam en toenaam worden genoemd omdat ze trots zijn op hun producten.

Zoutkamp moet je proeven, het is heerlijk. Authentiek, origineel en regionaal.

 

 

zout5