Zeg, ken jij de mosselmaand?

mossel.jpg

Het mosselseizoen begint officieel in juli en duurt tot april. Weinig mensen weten dat en hebben het idee dat er alleen mosselen gegeten kunnen worden als de “r” in de maand zit. Buig dit ezelsbruggetje maar om naar: “… als de “r” in het seizoen zit!” Mosselen zijn er in de zomer, winter en herfst.

Dus hup, naar de visboer voor een paar kilo van deze verse schelpdieren. De mosselen uit Zeeland komen als eerste in de winkels en ze zijn mooi groot en heerlijk zilt dit jaar.

 

Schaal- & Scheldedieren en Wad-weetjes

 

De Hollandse mossel komt of uit de Waddenzee of uit de Oosterschelde. 

Ze zijn niet alleen lekker maar ook heel gezond. Mosselen bevatten veel eiwitten en weinig vet. Ze zijn rijk aan mineralen, kalk, fosfor en vitaminen. Bovendien bevatten ze onverzadigde vetzuren wat weer een positieve uitwerking heeft op je cholesterolgehalte.

Wist je trouwens dat de naam van de mosselsoort iets zegt over de grootte van de schelp en niets over de inhoud van het mosselvlees? Dus het is niet zo dat een grote schelp automatisch veel vlees bevat.

Er zijn witte en oranje mosselen. Dit heeft niets te maken met het geslacht van het diertje. Net als bij mensen komt dit kleurverschil door genetische verschillen. De ene heeft wat meer pigment dan de ander.

De meeste mosselen die je in de winkel koopt zijn zand- en baardvrij. Alleen kort spoelen voor je ze gaat bereiden is genoeg. Laat je ze te lang in water staan dan gaat de authentieke zilte smaak eraf.

Rauwe mosselen geven tijdens het koken een heerlijk zilt en aromatisch vocht af. Zonde om weg te gooien dus maak er bijvoorbeeld een heerlijke vissaus van.

Mosselen die na het koken dicht blijven, zijn niet bedroven of kapot. Ze hebben gewoon een sterkere sluitspier dan de rest! Je kunt ze best voorzichtig openen met een mesje. Heel soms kom je dan een slikmossel tegen die zich heeft volgezogen met zand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *