Crumbles en bubbles

Een kerstdiner is niet compleet zonder een Grande Finale. Of het nu voor een romantische tête-à-tête  is of voor een familiediner (inclusief de ‘schone’ kant!). Pak deze keer eens verrassend uit met een dijk van een wijn-spijs combinatie. Wie wordt daar nou niet blij van!

Het recept is heel simpel. Bak een crumble met aardbeien en frambozen, bolletje banketbakkers roomijs erbij en serveer met een glas Brachetto d’Acqui.

De gekoelde zoete frisheid van de Brachetto is een ‘match made in heaven’ met een lauwwarme krokante fruitcrumble. Het leuke van dit dessert is bovendien dat je er eindeloos mee kunt variëren en het zo kan aanpassen aan je eigen smaak. Wat dacht je van crumble met bosbessen, marmelade en verse tijm. Of met verse cranberry’s en een scheut campari. Of met Braeburn appel, bramen en een snufje kaneel. Misschien heb je zin in een combinatie met meer wit en geel fruit in de smaak. Denk dan in de richting van perzik, rijpe peer, appels. Als je de crumble niet te zoet maakt dan kun je hier een licht tintelende Moscato d’Asti* bij drinken. Een vulling met rozijnen, vijgen en misschien zelfs amandelspijs vraagt om botrytis wijnen met rijpe en complexe aroma’s. Gebruik je kaneel, chocolade en noten zoals amandelen denk dan ook aan Moscatel de Setùbal.

Customize je crumble en ga voor de lekkerste begeleiders naar de webshop van Bubbles ‘n’ Bites.

Heb je vragen of wil je een wijn-spijs advies dan mail je gewoon naar info@bubblesnbites.nl

*Zowel de Brachetto als de Moscato hebben een zeer laag alcohol percentage en zijn daarom hele fijne wijnen om mee af te sluiten. 

RECEPT BASIC CRUMBLE

6 personen

Voor de topping:
130 gram bloem (je kunt ook smeltbloem gebruiken)
100 gram bruine suiker
1 tl bakpoeder
150 gram koude, ongezouten roomboter
snufje zout
poedersuiker voor de garnering

Voor de vulling:
750 gram fruit
100 – 150 gram kristalsuiker (afhankelijk van de rijpheid van het fruit)
1 – 3 el maizena (afhankelijk van de sappigheid van het fruit)
evtu 1 – 2 tl specerijen zoals kaneel, gember

Erbij:
roomijs
dessertwijn

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met boter. Schil indien nodig het fruit, verwijder klokhuizen en pitten en snijd in blokjes. Meng het fruit met de suiker voor de vulling en de maizena. Zet opzij.

Meng voor de topping de bloem, de bruine suiker, het zout en de bakpoeder door elkaar.
Snijd de boter in blokjes en kneed met je handen door de bloem. Knijp de boter tussen je vingers tot nog kleinere brokjes. Schep het fruitmengsel in de overschaal en strooi de kruimels er over.

Bak de crumble in 30 minuten in de oven tot de kruimels goudbruin zijn en het fruit goed bubbelt. Haal de crumble uit de over en laat hem zeker een kwartier afkoelen. Zo worden de kruimels lekker krokant.

Serveer de crumble uit op kleine bordjes, strooi er wat poedersuiker over (of kaneel of cacaopoeder) en schep er een bolletje roomijs bij.

brachetto-dacqui-docg-braida-copia