Frisse start – Kerstmenu

Combineer deze hapjes met een frisse sauvignon blanc, Bishop’s Leap uit Nieuw Zeeland, een echte blijmaker!

Gegrilde kruidengeitenkaas
10 personen

300 gr zachte geitenkaas
3 el olijfolie
1 tl roze peperkorrels, grof gemalen
4 takjes rozemarijn, naaldjes grof gehakt
chilivlokken
grissini voor erbij

Breek de geitenkaas in brokken boven een ovenschaaltje. Giet de olijfolie er over en bestrooi met de peper, rozemarijn en chilivlokken. Verwarm de grill voor. Zet het schaaltje er onder en laat ongeveer 15 minuten gratineren. Druppel eventueel nog wat olijfolie over de geitenkaas en serveer met grissini of knapperig stokbrood.

kaas2

Gegrilde oesters met limoen- en venkelzaadboter
12 stuks

12 oesters
2 x 100 gram boter op kamertemperatuur
rasp en sap van 1/2 limoen
grof zeezout
1/2 venkelzaad, fijngemalen in de vijzel
paar druppels pastis
evtu paar druppels (groene) tabasco

Meng in een kommetje 100 gr boter, limoensap en -rasp, zout en peper. Doe in een ander kommetje hetzelfde met de rest van de boter en met het venkelzaad, peper, zout en de pastis.

Verwarm de grill voor. Open de oesters en giet iets van het vocht eruit. Snijd de oester los van de schelp. Leg de oester met de schelp op een bakplaat. Schep op de helft van de oesters wat venkelboter en op de andere helft de limoenboter. Schuif ze 2 – 3 minuten onder de grill tot de boter smelt. Bedruppel evtu met tabasco en serveer meteen.

oes3

Viskoekjes met peterselie
12 koekjes

1 bos peterselie, grof gesneden
1 teen knoflook
1 eierdooier
2 el gezouten kappertjes, grof gehakt
400 gr witvis
evtu chilipeper
2 citroenen, in partjes

Mix de peterselie en de knoflook met wat zout fijn in een keukenmachine. Voeg de vid toe en mix heel even tot de vis grof gemalen is en aan elkaar hangt. Voeg eierdooier en kappertjes toen laat de machine nog heel kort draaien. Breng op smaak met chilipeper of zwarte peper en evtu wat zout. Vorm met natte handen 12 koekjes.

Verhit olie in een pan en bak de koekjes goudbruin aan beide kanten. Serveer met partjes citroen en citroen-tijm salsa (tijm, peterselie, knoflook, citroenrasp en -sap en olijfolie).

vis1