Glühwein

Dit is het recept voor traditionele, echte, Glühwein. Met alcohol dus.

In Duitsland wordt er ieder jaar zo’n 70 miljoen liter Glühwein gedronken tijdens de kerst. Dat halen wij Hollanders lang niet. En daarom deze lofzang op echte, goede Glühwein. Die wel een normaal alcoholpercentage bevat, smaakt naar verfijnde specerijen en niet mierzoet is door toegevoegde kristalsuiker. En zeker niet is gemaakt van een mix van bijna-vergeten restanten verschillende wijnen uit de kelder van een willekeurig café.

Deze kerst gaan we echt genieten!

  • 1 liter goede rode wijn
  • 5 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 bio citroen, in schijven
  • eventueel, naar smaak:
  • 2 steranijs
  • kardemom
  • nootmuskaat
  • 1/2 sinaasappel, in schijven.

    Doe de liter wijn in een pan en roer alle specerijen erdoor.
    Breng op middelhoog vuur tegen het kookpunt aan.
    Laat de wijn niet echt koken, draai het vuur uit en laat de wijn 1 uur afgedekt staan.
    Proef of de wijn op smaak is. Vindt je hem te sterk dan kun je er nog voorzichtig wat water bij doen.
    Wil je ‘m wat zoeter doe er dan een klein beetje honing bij.