Ham prei salade op zelfgemaakte Melba toast

Nog zo een all-time favorite; de ham prei salade. Waarom, in hemelsnaam, zijn we ooit begonnen deze in plastic bakjes bij de supermarkt te kopen? Smeuïg gemaakt met nepmayonaise en veel te veel suiker. Slappe prei en niet de beste ham. Terwijl je in een handomdraai een berg van deze salade zelf maakt. En aangepast aan je eigen smaak.

Voor een ouderwets avondje borrelen maak je naast de makkelijke kip kerrie salade (zie eerdere post) deze old school ham prei salade. En natuurlijk maak je Melba toastjes om alles op te smeren!

Ingrediënten

1 prei
2 ons achterham*
een paar eetlepels romige mayonaise (niet te zoet)
1 eetlepel Griekse yoghurt
peper en zout
3 sneetjes casino brood (of een stokbrood)

 

Bereiding

De Melba toast.

Dit is een uitvinding van Auguste Escoffier. Ruim honderd jaar geleden bedacht hij deze toast voor de Australische operazangeres Nellie Melba. Escoffier was een grote fan van haar en creëerde al eerder het klassieke dessert Pêche Melba. Toen zij ziek werd zou hij deze Melba toast voor haar bedacht hebben; hele dunne toast waarvan één kant een extra keer gegrild is.

Verwarm de oven voor op 180 – 200 graden. Rooster de sneetjes brood goudgeel in de broodrooster. Snijd gelijk, als ze nog warm zijn, de korstjes rondom er vanaf. Vervolgens snijd je ieder sneetje horizontaal door de midden. Zo krijg je in plaats van 3 sneetjes van, zeg, 1 cm dik, 6 sneetjes van ieder 1/2 cm dik. Het is belangrijk dit te doen als het brood nog warm is anders lukt het niet. Een goed, lang broodmes is handig hiervoor te gebruiken. De makkelijkste manier om het brood op deze manier te snijden is door het plat op een broodplank te leggen, één hand plat op de boterham te houden en met de andere hand “zaag” je hem in tweeën. Snijd de 6 casino sneetjes nog een keer diagonaal door, dan heb je 12 driehoekjes. Vervolgens leg je ieder driehoekje met de snijkant naar onderen op de broodplank en draai je er een paar cirkels mee. Zo wrijf je als het ware al het kruim los en wordt de boterham mooi dun en glad.

Leg de broodjes met de snijkant naar boven op een bakplaat en bak ze ongeveer 2 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de ze eruit en leg ze op een schaal.

Natuurlijk kun je dit ook met dun gesneden stukjes stokbrood doen. Eigenlijk met elk soort brood zolang je het maar dun snijdt.

De ham prei salade

Was de prei schoon en snijd hem in de lengte doormidden. Snijd er dunne ringetjes van. Gebruik niet de donker groene stukken en gooi ook de onderste 2 centimeter weg. Snijd ook de ham in smalle reepjes en doe deze samen met de prei, mayonaise en mosterd in een schaaltje. Roer door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Als je het geheel wat te zuur/fris vindt kun je er wat melk of schenkroom bij doen.

Serveer op de toastjes.

Variatie: je kunt er naar eigen smaak ook een zilveruitje of wat stukjes augurk door doen. Misschien zelfs een hard gekookt ei. Maar mijn mening dempt dat de smaak te veel. De prei is lekker pittig van zichzelf en mag best zo geproefd worden.

Lekker met een Riesling of Grüne Veltliner.

 Wijnhuis Pfaffl maakt fantastische Grüne Veltliners. In verschillende prijsklassen maar altijd zeer uitgebalanceerd. De moeite waard om te proberen.

*Haal de lekkerste ham die je kunt vinden. Natuurlijk bij je ambachtelijke slager. En vraag hem dan om de plakjes iets dikker te snijden. Tegenwoordig krijg je vaak vleeswaren die gesneden zijn in de dikte zoals vroeger alleen rookvlees werd verkocht. Compleet nutteloos naar mijn mening. Als je vleeswaren op je brood doet dan moet het tenminste ze dik zijn dat je het goed proeft, je moet er niet ‘doorheen kunnen kijken’.

 Dame Nellie Melba