Flammekuche uit de Elzas

flammkuchen.jpg

Flammekuche komt van origine uit de Elzas. Het is een soort kruising tussen een quiche en een pizza. De ‘vlammenkoek’ was in beginsel niet meer dan een hulpmiddel voor bakkers. Met behulp van het flinterdunne deeg werd bepaald of de houtgestookte, stenen ovens heet genoeg waren. Was het deeg binnen een paar minuten krokant dan kon men met het brood bakken beginnen.  

Tegenwoordig vinden we Flammekuchen op kerstmarkten en in op de kaart van hippe restaurants. Origineel serveer je ze met uien, crème fraîche en spekjes. Maar je kunt heerlijk variëren door bijvoorbeeld met Gruyère kaas te gratineren of een “Forestière” te maken door toevoeging van paddestoelen.

Hoe dan ook, drink er een heerlijk geraffineerde Riesling of Pinot Blanc (uit de Elzas natuurlijk) bij. Bijvoorbeeld de Riesling van het biologische huis Domaine Fernand Engel

Download hier het recept van de Flammekuche

 

  

1 381

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *