Larb – streetfood uit Laos

Larb is het officieuze nationale gerecht van Laos maar wordt ook veel gegeten in Thailand. Het is een salade van kippen- of varkensgehakt met vissaus, limoensap, chili’s en groene kruiden. In combinatie met sticky rice en een groene papaya salade heb je een authentiek Aziatische maaltijd te pakken.
De Bubbles ’n’ Bites variant van larb heeft wat meer bite(!) en kun je door de toevoeging van noedels als warm hoofdgerecht eten.

Zorg dat je een mooie Riesling met een (klein) beetje restsuiker in de aanslag hebt want de pit in dit gerecht vraagt om een zoetje in de wijn.

Succes!

Ingrediënten
250 ml blanke azijn
55 gr kristalsuiker
250 gr rijstvermicelli (of glasnoedels)
500 gr kippengehakt
500 gr halfom gehakt
2 el chilipasta
1 el sambal oelek
60 ml oestersaus
60 ml Chinese rijstwijn (of droge sherry)
2 rode Spaanse pepers
3 tenen knoflook, geperst
5 cm verse gemberwortel, geraspt
1 tl sesamolie
125 ml kippenbouillon
Voor erbij:
3 wortels, in dunne spaghettisliertjes
korianderblaadjes grof gehakt
lente-ui in ringetjes
rode ui in ringetjes
komkommer, in slierten of dunne plakjes

Bereiden
Schep de wortel met 2 el grof zeezout om in een kom en laat 10 minuten staan. Spoel het zout eraf, laat uitlekken in een (draad)zeef en spoel normaal af. Laat uitlekken en doe de wortel terug in een kom.
Verwarm suiker en azijn in een steelpannetje en roer tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook en laat 5 minuten pruttelen. Laat wat afkoelen en schenk over de wortel. Zet tot gebruik weg in de koelkast.

Kook de rijstvermicelli zoals op de verpakking staat. Spoel af en zet tot gebruik aan de kant.
Meng in een kom de 2 soorten gehakt, chilipasta, sambal, oestersaus, rijstwijn, rode peper, knoflook, gember en sesamolie. Verwarm in een grote koekenpan wat olie. Voeg het gehaktmengsel toe en bak het in een minuut of 6-8 kruimelig. Voeg de rijstvermicelli en de bouillon toe en verwarm al roerend nog een paar minuten.

Serveer de larb met de verse koriander, lente-ui, rode ui, komkommer en de zoetzure wortel.