Salade Périgourdine

Deze salade uit de Périgord (Sud-Ouest) Frankrijks is een oud traditioneel gerecht. Er horen o.a. gebakken aardappeltjes, haricots verts, gerookte eendenborst en paddenstoelen in. Slechts een greep uit de waslijst aan mogelijke ingrediënten. Onze eigen variant is fris maar heeft evengoed die mooie zware boeren smaken uit de `Franse keuken.

  • gemengde sla (o.a. eikenblad sla, botersla en frissée)
  • 1 gele appel en wat citroensap
  • 1 rode ui, in hele dunne ringen
  • zachte paté, liefst gevogelte
  • 100 gr gerookte spekjes
  • walnotenolie
  • frambozenazijn
  • stukjes walnoot
  • geroosterd boerenbrood

Verdeel de sla over de borden. Schil de appel in dunne plakjes en besprenkel met citroensap om het verkleuren tegen te gaan. Verdeel de appel en de rode ui over de sla. Bak de spekjes uit en laat uitlekken. Verdeel de spekjes en de walnoot over de borden. Meng de olie en de zijn en besprenkel de salade ermee.
Besmeer stukjes brood met de paté en leg op de salade. Breng op smaak met wat peper en zout.

Je kunt in plaats van de appel ook verse vijgen serveren.

Wat drinken we hierbij? Een houtgelagerde witte Bordeaux van Semillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle.