Ouderwetse stoofpeertjes

 

Wie maakt er tegenwoordig zelf nog stoofpeertjes? Niemand, behalve mijn tante Gerda van 79 en alle moeders.
Wie vindt er tegenwoordig stoofpeertjes nog lekker? Bijna iedereen.

Geen idee waarom ik nooit stoofpeertjes maak. Misschien omdat het zo ouderwets is (hoewel dat dan wel weer heel erg ‘in’ is op dit moment).  Misschien kook ik het nooit omdat het zo slecht combineert met een lekkere spaghetti vongole.
Jaren geleden heb ik het toch een keertje geprobeerd. De peertjes hoorden bij het kerstmenu dat we met veel zorg hadden samengesteld. Ondanks mijn serieuze poging leken de kleine krengen niet in de verste verte op de heerlijk geurende, zachtzoete peertjes van tante Gerda. Het peertjesrecept werd uit mijn database ge-delete en de huisgenoten vroegen er nooit meer om.
Tot zover mijn Histoire de la Poire.

Als je op de boern’ buutn’ woont en je hebt een buuf met een moestuin, dan is de kans groot dat je af en toe heerlijke verse groenten en fruit toegestopt krijgt. Tot nu toe had buuf onze culinaire voorkeuren goed ingeschat en was ze altijd aangekomen met zaken als gele courgettes, heerlijke cherry tomaten en aubergines. Maar dat was tot nu toe.

Kort geleden toverde buuf een zak met peertjes uit haar rieten fietsmand. Niet zomaar wat lullige moesperen. Maar echte Gieser Wilde Mannen J euh Wildemannen. De lekkerste stoofpeer in town! Het was een mooi plaatje. De peertjes waren klein, hadden allerlei (mis)vormen en natuurlijk hingen er hier en daar nog wat bladeren aan de steeltjes. De Seasons had er een mooi plaatje van kunnen schieten. Leuk voor de nieuwe keukenagenda van 2014.

Door gebrek aan inspiratie hebben de peertjes een weekje buiten gelegen en kon ik maar niet bedenken wat ik er mee wilde. Maar gelukkig diende de oplossing zich snel aan: Tante Gerda kwam spontaan een weekend logeren en heeft voor mij de peertjes klaar gemaakt. Ouderwets heerlijk! 

Download hier het recept van de stoofpeertjes Gieser Wildeman Stoofpeertjes

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *