Oriëntaals smeersel

Helemaal van nu: muhammara, een Arabisch smeersel op basis van walnoten en geroosterde paprika en pepers.

Het recept is van origine afkomstig uit de Syrische stad Aleppo. De kans is daarom groot dat Tinco Lycklama à Nijeholt tijdens zijn reis in 1867 hier meerdere malen een stukje flatbread in gedipt heeft. Zie je hem al zitten met zijn grote hangsnor en in een wijde jurk? Zeker is dat hij niet zijn eigen wijn hierbij heeft gedronken.
Gelukkig kunnen wij dan nu wel want deze borrelhap is heerlijk met een goed glas TINCO Réserve Syrah-Mourvèdre.

De kruidige rijpe smaken van de wijn combineren heerlijk met deze amandel-muhammara.

Enjoy!

Ingrediënten
4 of 5 rode paprika’s, gegrild uit pot.
2 rode Spaanse pepers
1 el komijnzaad
100 gr walnoten
75 gr amandelen
1 el paprikapoeder
2 el granaatappelmelasse (of minder)
citroensap
zout en peper
2 dl olijfolie

Bereiding
Laat de paprika uitlekken.
Snijd de Spaanse pepers in stukken en laat de pitjes er uit.

Rooster de komijnzaadjes, maal de walnoten en amandelen fijn in een foodprocessor.
Meng de paprika en de Spaanse pepers er ook door in de foodprocessor.
Roer paprikapoeder, granaatappelmelasse (niet teveel), citroensap, peper en zout erdoor.

Doe al roerende, beetje bij beetje, de olijfolie erbij, totdat je een dikke puree hebt.

Lekker met flatbread.