
De Po’boy sandwich komt van origine uit Louisiana, USA. De naam, wat zoveel betekent als ‘armeluis broodje’, zou in 1929 zijn ontstaan in New Orleans. Tijdens een staking werden fried oyster loaves uitgedeeld aan werkeloze arbeiders.
Vanaf eind 19e eeuw werd dit knapperige stokbroodje niet alleen geserveerd met gefrituurde oesters maar ook met gefrituurde garnalen of soft shell crab. Gesmolten boter en augurken erbij en smullen maar. Een po’boy kan trouwens ook met ’n pittig Louisiana worstje, gefrituurde kip of ‘floppy’ geroosterde beef gemaakt worden. Franse frietjes met jus zijn default en je moet altijd aangeven of je je sandwich ‘hot’ (met grove Creoolse mosterd) of ‘regular’ (met Amerikaanse gele mosterd) wilt.
Hippe dress ups met ijsbergsla, tomaten en pickles zijn tegenwoordig bij de echte liefhebbers not done.
Wij zijn gek op tradities maar soms is het leuk om een gerecht een draai te geven. En wat mooie foto’s. Trek maar alvast een mooi fles ‘rijkeluis wijn’ open want dat combineert geweldig met deze po’boy.
Franciacorta, Champagne, Crémant de Bourgogne… je vindt het allemaal in onze webshop.
https://bubblesnbites.nl/product-categorie/wijnsoort/bubbles/
Asian Po’boy Oyster Sandwich
In dit recept zijn een paar dingen belangrijk: een kick-ass zelf gemaakte tartaar saus, goede kwaliteit oesters van niet te groot formaat en ouderwets Frans stokbrood met een knapperige buitenkant en een verse, zachte binnenkant.
Je zult zien dat het recept behoorlijk vrij is wat betreft de hoeveelheden van sommige ingrediënten. Dat komt doordat het een American Original is. Wil je niet gek worden van alle cups, tablespoons en teaspoons die weer qua inhoud verschillen per ingrediënt, kies je gewoon voor je eigen gezonde verstand en smaak. Ga lekker mengen, mixen en proeven, dan kom je een heel eind. Hierbij dus de leidraad voor je po’boy sandwich:
Ingrediënten
Voor de tartaar saus:
– 130 gr mayonaise
– 1 hardgekookt ei, fijngehakt
– Thaise basilicum, fijngehakt
– 2 ansjovis filets uit blik, fijngehakt
– ingemaakte jalapeño peper, fijngehakt
– wat kappertjes, gehakt
– 1 sjalotje, fijngehakt
– Dijon mosterd
– 1 kneep vers limoensap
– zwarte peper, gemalen
Voor de paneer:
– (tapioca) meel
– fijn paneermeel, iets minder dan de hoeveelheid tapiocameel
– grof paneermeel, ongeveer 1/3 van de hoeveelheid
– zout
– zwarte peper
– witte peper
– 125 ml melk
– 2 eieren
Voor de sandwich:
– plantaardige olie
– 30 kleine oesters (of verse grijze garnalen)
– behoorlijke handvol Thaise basilicum
– 2 teentjes knoflook, uitgeperd
– witte peper en zwarte peper
– 1 stokbrood
– 1 kwart limoen en wat Tabasco saus
Bereiding
Voor de tartaar saus mix je alle ingrediënten door elkaar en zet tenminste 1 uur opzij.
Maak de oesters (of garnalen) schoon en laat voorzichtig drogen op een schone handdoek.
Meng alle ingrediënten voor de paneer zonder het meel en de melk en zet aan de kant.
Snijd het stokbrood door in de lengte en haal wat van het binnenste eruit zodat er een mooi ‘gootje’ ontstaat voor de oesters.
Verhit een laag van 6 cm plantaardige olie in een wok.
Frituur hierin kort de Thaise basilicum. Laat uitlekken op keukenpapier.
Doe de gemengde paneer in een diep bord, kluts 2 eieren in een ander diep bord en tenslotte de meel in een 3de bord.
Wentel de oesters eerst door het tapioca meel, daarna door de geklutste eieren en daarna door de paneer.
Frituur de oesters kort in verschillende batches. Ze moeten licht, goudbruin aan de buitenkant zijn.
Meng de gefrituurde oesters en basilicum en de uitgeperste knoflook in een kom. Breng op smaak met verse witte, zwarte peper en zout.
Toast de stokbrood helften licht en besmeer royaal met de tartaar saus.
Schep de gefrituurde oesters erop en garneer met een kneep vers limoensap en een paar druppels worcester saus.
Enjoy!