Poke bowl met gemarineerde zalm

3-4 personen

Poke bowl komt van origine uit Hawaï. Het is een salade waar je van alles op en in kan doen. De Hawaïanen zelf gebruiken nooit zalm (!) voor hun Poke maar yellowfin tonijn. Bovendien gebruiken ze vaak limi (zeewier) en gemalen kukui (bepaald soort noten). Voor dit recept kan je gewoon de beste en meest verse zalm gebruiken die je kunt vinden. In plaats van de kukui gebruik je cashew of macademia noten.

Chili – knoflook water:

– 1 Spaanse peper
– 1/2 tl chilivlokken
– 1 teentje knoflook, fijngehakt
– wat zout
– 3 tl rijst azijn
– scheutje water

Zalm:

– 600 gram verse zalm
– 2 el chili-knoflookwater
– 3 tl sriracha saus
– 1 tl sesam olie

Poke:

– 375 gr  sushi rijst
– 2 avocado’s, in stukjes
– 2 lenteui, in smalle ringen
– 1 tl sesamolie
– 3 – 4 tl donkere sojasaus
– 1 tl chilivlokken
– 8 geroosterde cashewnoten
– hand geroosterde sesamzaadjes

Maak eerst het chili-knoflookwater door de Spaanse peper in kleine stukjes te snijden en in een potje te mengen met de rest van de ingrediënten behalve het water. Laat minimaal 10 minuten staan. Breng het water aan de kook en giet in het potje. Laat alles op kamertemperatuur 2 – 3 uur staan voordat je het gebruikt.

Voor de poke zalm snijd je de vis in blokjes. Doe in een kom de soja saus, het chili-knoflook water, de sriracha saus en de sesam olie door elkaar. Roer de zalm erdoor en laat zeker 30 minuten in de koelkast marineren.

Maak de sushi rijst volgens de verpakking. Maak de cashewnoten en sesamzaadjes klein in een vijzel. Doe de sushi rijst in kommen en verdeel de zalm en avocado erover. Vermeng de lenteui met de donkere sojasaus, sesamolie en de chilivlokken. verdeel over de zalm. Bestrooi met de noten-sesam kruimels. Serveer eventueel met nog wat chili-knoflook water.