Beschrijving
De vinificatie
De wijngaarden zijn aangeplant op het schiereiland Setúbal, op de hellingen van de bergketen Serra de Arrábida, waar de bodem bestaat uit kalksteen en klei. Handmatige oogst. Korte vinificatie, waarbij de vergisting wordt gestopt door toevoeging van wijnalcohol. De wijn ligt zeer lang op de eigen schillen (gedurende de winter), om maximale extractie mogelijk te maken. Rijping van minimaal drie jaar op kleine vaatjes van eikenhout.
De producent
Bacalhôa is een modern en efficiënt bedrijf dat de historische waarde van het gebied en de wijnen hoog in het vaandel heeft. Met wijngaarden en productiefaciliteiten in de gebieden Azeitão, Alentejo, Lorridos en Setúbal beschikt Bacalhôa over een breed assortiment kwaliteitswijnen. Denk onder andere aan de beroemde Quinta da Bacalhõa en de Moscatel de Setúbal.
Doorgaans zijn de zomers in Alentejo heet, temperaturen van 40 graden of meer zijn niet ongewoon. Het is bijna het enige wijnbouwgebied van Portugal dat zich helemaal onttrekt aan de invloed van de Atlantische Oceaan.
Recensies
In juli 2009 schreef Hubrecht Duijker over de Quinta da Bacalhõa dat het een “Feest voor de zintuigen” is. Jancis Robinson, Financial Times, december 2011 over de Tinto da Anfora 2008: “underpriced gem” en “Playful, satisfying with a flavour that reminded me of marrons glacés. Neat and complete”.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.