Brachetto d’Acqui

17.50

Licht mousserende dessertwijn. Laag alcoholpercentage en met heerlijk frisse aardbeien in de lichtzoete smaak. Komt het beste tot z’n recht bij desserts met (rood) fruit.
Tip: Probeer eens een aardbeien-tiramisu met deze Brachetto ernaast. Succes gegarandeerd.

 

Artikelnummer: BR-34-082 Categorieën: , , , , ,

Beschrijving

De vinificatie

De wijngaarden zijn gelegen nabij de stad Acqui, in de Alto Monferrato. Handmatig oogst, eind augustus/half september. De vergisting wordt gestopt wanneer een alcohol-percentage van 5,5% is bereikt, waardoor de wijn op natuurlijke wijze volzoet blijft. Hergisting op fles zorgt voor een vrolijke bubbel.

De Producent

Iemand heeft eens gezegd dat elke opsomming van wijnmakers uit Piemonte moet beginnen met de naam Giacomo Bologna, ondanks het feit dat zijn naam niet met een A begint. Dat zegt iets over de invloed die hij gehad heeft op wijnbouw in Piemonte in het algemeen en de kwaliteit van zijn Barbera-wijnen in het bijzonder. Hij putte zijn inspiratie uit de Bourgogne, een streek die qua landschap en klimaat veel weg heeft van Piemonte. Als ze daar mooie wijnen konden maken van een wispelturige druif, dan moest het toch in Piemonte ook kunnen? Hij creëerde eigenhandig een stijl Barbera die er nog niet was: zorgvuldige selectie van fruit in de wijngaard, vergisting bij gecontroleerde temperatuur, rijping op nieuwe vaatjes van Frans eiken… Het lijkt nu allemaal zo logisch, maar in die tijd (jaren tachtig vorige eeuw) was het absoluut vernieuwend en visionair. De twee “single vineyard” wijnen die Bologna creëerde – Bricco dell’Uccellone en Bricco della Bigotta – worden nog steeds beschouwd als de mooiste expressie van Barbera. Overigens samen met de “Ai Suma”, ook een creatie van Bologna, maar niet van één wijngaard afkomstig.
Na zijn voortijdig overlijden in 1990 werd de winery voortgezet door zijn vrouw Anna, zoon Giuseppe en dochter Raffaella. Anna zwaait de scepter en zet de plannen voort die door Giacomo waren geschetst. Giuseppe houdt zich met name bezig in de wijngaard en in de kelder. Raffaella, met haar flamboyante persoonlijkheid, doet de marketing en export.

Extra informatie

Land, streek

Italië, Piemonte

Appellatie

DOCG Brachetto d'Acqui

Druiven

Brachetto

Producent

Braida, Giacomo Bologna

Jaartal

2013

Alcohol

5,5%

Houtopvoeding

Geen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Brachetto d’Acqui” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.