Brunello di Montalcino

47.50

Brunello is een iconische wijn. Intens, krachtig en elegant. Deze cuvee van Lisini is daar een prachtig voorbeeld van. Aroma’s van tabak, wilde kruiden, viooltjes en cederhout.
Tip: even beluchten en dan drinken bij een Bistecca Fiorentina. Op ongeveer 16 – 18 graden.

Artikelnummer: ZLS-05-09 Categorieën: , , , Tags: , , ,

Beschrijving

De vinificatie
De wijnstokken van Lisini zijn aangeplant met een dichtheid van 3300 per hectare, hebben een stamhoogte van 70 cm en zijn volgens het Cordon systeem opgebonden en gesnoeid. Vanzelfsprekend handmatige oogst en strenge selectie van de druiven. Iedere stok levert maximaal 1,4 kg druiven. Lisini is een ‘traditionele’ strenge wijnmaker. De Brunello lagert 42 maanden op Sloveens eikenhouten vaten van 2000 en 5200 liter. Hierna ligt de wijn nog 6 tot 8 maanden op fles. Dit is veel strenger dan de officiele regels die 4 jaar rijping voorschrijven, waarvan 2 jaar op hout.

Van de Brunello di Montalcino 2009 zijn slechts 24.900 flessen geproduceerd.

De producent

De geschiedenis van Azienda Agraria Lisini gaat terug tot in de 16de eeuw . Sinds de jaren 30 worden er druiven verbouwd en al vanaf de jaren 60 brengt Lisini topwijnen op de markt. Slechts 18 hectare wordt voor de wijnbouw gebruikt. De heuvels van zo’n 350 meter hoog, bevinden zich voornamelijk in een zeer gunstig gelegen deel van het zuiden van Montalcino. De wijnstokken van Lisini zijn gedeeltelijk zeer oud. De andere stokken zijn geënt van deze oude stokken die al honderd jaar de plaag van de druifluis zijn ontsprongen. Montalcino heeft een bijzonder microklimaat. Het is er warmer en droger dan in Chianti en Montepulciano. Daardoor hebben Montalcino-wijnen meer extract en een hoger mostgewicht. De bodem van de

Lisini-wijngaarden heeft een uitstekende natuurlijke drainage waardoor de opbrengst zeer geconcentreerd is. Brunello di Montalcino is een kwaliteits DOCG met een bijna mystieke sterrenstatus. Dit komt door het extreem lange bewaarpotentieel, de relatieve zeldzaamheid (klein productiegebied) en de hoge prijzen.

Mede dankzij de hulp van een Toscaanse ster-oenoloog wint Lisini regelmatig prijzen. Lisini is een Toscaans pareltje. Een van de grote kassiekers uit Montalcino.

Extra informatie

Land, streek

Italië, Toscane

Appellatie

DOCG Brunello di Montalcino

Druiven

Sangiovese

Producent

Lisini

Jaartal

2012

Alcohol

14,5%

Houtopvoeding

42 maanden op Sloveens eikenhouten vaten van 2000 en 5200 liter. Daarna nog 8 maanden op fles.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Brunello di Montalcino” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.