Chenin Blanc Delheim

9.99

Rijp tropisch fruit, vooral perzik en een zweem citrus en mineralen. Door de mooie zuren en een kleine bitter is de wijn in goede balans. Dit maakt het een heerlijke Chenin.
Tip: Combineert goed bij kabeljauw in een rijke saus. Serveer de Chenin op 8 graden.

Artikelnummer: DW-02-097 Categorieën: , , , Tags: , ,

Beschrijving

De vinificatie

Volledig handmatige oogst, in de koelte van de ochtend, voor maximale fraîcheur. Vergisting in tanks van RVS, bij gecontroleerde, lage temperatuur.

De Producent

Delheim is een wijngoed met een stevige reputatie, maar die is er niet vanzelf gekomen. Het wijngoed heeft een roerige geschiedenis en was er bijna niet meer geweest. Het begin ligt in 1699, wanneer een medewerker van de VOC wordt gestationeerd op de zuidwestelijke hellingen van de Simonsberg (naar Simon van der Stel), met als taak een kanon af te schieten wanneer een schip de haven van Kaapstad binnenvoer. De inwoners van Stellenbosch konden dan snel naar de haven reizen, om handel te drijven, of om de stad te verdedigen, het was maar net hoe het uitkwam. De farm waar deze medewerker was gevestigd heette Drie Sprong. In de loop der eeuwen heeft Drie Sprong een groot aantal eigenaars gehad, maar de huidige geschiedenis begint in 1939, wanneer Hans Hoheisen uit Duitsland de farm koopt en het idee opvat, er wijn te gaan maken. Er groeien dan alleen fruitbomen en kreupelhout. In 1940 gaan de eerste wijnstokken de grond in.  Er blijkt echter zoveel werk vast te zitten aan het maken van wijn en het bijhouden van wijngaarden, dat er hulptroepen worden ingeschakeld in de persoon van Michael Sperling, een neef van Hoheisen’s vrouw Deli. Wanneer zijn eerste poging tot wijnmaken door een vriendin “dreck” wordt genoemd, besluit hij op het etiket een mus te laten tekenen, die in een wijnvat poept. De wijn heet Spatzendreck en het etiket wordt door Decanterin 1971 benoemd tot “world’s worst wine label”.

In 1957 vindt Hans Hoheisen het wel genoeg. Er wordt nauwelijks winst gemaakt en hij geeft de hele boel aan Michael, met een lening van 1500 pond. Michael, die inmiddels Spatz wordt genoemd (het volkse woord voor mus, wat zijn achternaam Sperling ook betekent) weet in de jaren die volgen de farm overeind te houden. Wanneer hij in 1979 een dessertwijn van door edelrot aangetaste druiven weet te maken, is zijn naam gemaakt. Deze wijn, Edelspatz genaamd, is een Noble Late Harvest van Riesling-druiven. In 1984 werd de wijngaard “Office” aangeplant met Rhine Riesling, speciaal om er druiven voor de Edelspatz te telen en te oogsten.
Delheim is vandaag de dag een begrip en staat borg voor wijnen van hoge kwaliteit, en ook voor duurzame wijnbouw. Als één van de eerste wineries ondertekende Delheim het BWI-charter (BWI staat voor Biodiversity and Wine Initiative, een samenwerking tussen de Zuid-Afrikaanse wijnmakers en de lokale natuurbescherming, met als doel biodiversiteit en ecologisch bewustzijn te stimuleren). Nora Sperling: “Wij begrijpen beter dan wie ook dat het van levensbelang is dat je terug in de natuur stopt wat je er uit neemt. Wij zijn het verplicht aan het land en aan de wijnindustrie om ons milieu te koesteren.”

Extra informatie

Land, appellatie

Zuid Afrika, Stellenbosch

Appellatie

Stellenbosch

Druiven

Chenin Blanc

Producent

Delheim

Jaartal

2015

Alcohol

13,5%

Houtopvoeding

Geen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chenin Blanc Delheim” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.