Wit ‘n’ vloeibaar goud

Met achterham en een gekookt scharreleitje zijn ze misschien wel het lekkerste. Of met gerookte zalm en bieslook. Maar ook in groentequiches en wokschotels worden asperges tegenwoordig gebruikt. Volgens aspergekenners worden er de gekste dingen mee gedaan en kom je ze zelfs tegen in likeur, cocktails en crème brûlée. Vroeger waren de witte stengels alleen weggelegd voor de welgestelden, tegenwoordig eet zelfs de jeugd steeds vaker mee.

Wat je er ook mee doet, wij Nederlanders eten het liefst witte asperges. Slechts 3% wordt in de groene variant geconsumeerd. Wist je trouwens dat er ook een paarse asperge bestaat? Nog zeer beperkt verkrijgbaar. Deze asperge kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Het suikergehalte is vrij hoog waardoor hij ook geschikt is voor salades.

Het zal niemand ontgaan zijn dat het asperge seizoen weer begonnen is. Het duurt officieel tot 24 juni. Maar ja, dat is volgens de boekjes en die houden blijkbaar geen rekening met nieuwe ontwikkelingen zoals een asperge oogstmachine. Door de inzet van dit apparaat zijn de telers al een maand lang aan het oogsten (!)

De supermarkt is voor de meeste mensen de belangrijkste plek waar ‘het witte goud’ wordt gekocht. Niet iedereen heeft tenslotte een aspergeboer bij ‘m in de buurt. Wil je zeker (dag)verse asperges kopen, let dan op het volgende:

– Glanzende stengels

– Een piepend geluid als je de stengels zachtjes tegen elkaar wrijft

– Het snijvlak aan de onderkant mag niet uitgedroogd zijn. Druk even met je nagel erin om het te controleren.

Wat drinken we bij het ‘witte goud’? ‘Vloeibaar goud’ natuurlijk!

Denk aan een Pinot Blanc uit de Elzas of een Duitse Riesling.
Probeer een Macon (een witte Bourgogne zonder houtlagering) bij asperges in vinaigrettesaus.
Ook goed: een goede Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland als je iets met geitenkaas gaat doen.

Kijk voor de mooiste wijnen in de webshop van Bubbles ‘n’ Bites