Beste Maatjes met wijn

Vorige week hebben we weer massaal zeker één haringparty bezocht en minimaal twee Hollandse Nieuwe gegeten. Of eet jij altijd een Maatje? Aan z’n staart, met het hoofd in de nek. Of spies jij laf voorgesneden stukjes aan een prikkertje? Ben jij van de Amsterdamse School en eet je zoute haring met een rauw uitje om de sterke vissmaak te neutraliseren? Of heb je meer met de Rotterdamse School die de versheid van de vis hoog in het vaandel heeft en vooral een licht gezouten exemplaar zonder extra’s wil?

Wat je voorkeur ook heeft, het staat vast dat wij Hollanders van haring houden. 76 miljoen stuks per jaar, om precies te zijn.

Maar wat (w)eten we nu eigenlijk van haring?

Maar zijn Hollandse Nieuwe altijd de beste Maatjes? Waar komt bijvoorbeeld de term ‘maatje’ vandaan en hoe Hollands is zoute haring?

Kort door de bocht: een maatje is een maagdelijke(!) haring en dus zonder hom of kuit. Het woord is een verbastering van maagdenharing. En Hollandse Nieuwe is altijd afkomstig uit het buitenland. Al sinds 1977 is de haringvisserij in de Noordzee verboden en kopen wij dus onze haringen in Scandinavië. Het ‘Hollandse’ zit ‘m in de unieke, eeuwenoude traditionele manier van kaken en zouten die nergens anders ter wereld wordt toegepast.  Dat klinkt heel authentiek en ambachtelijk maar dit werk wordt tegenwoordig door Oost-Europeanen in Noorwegen gedaan. Onder Nederlands toezicht. Dat dan wel weer.

En Hollandse Nieuwe is slechts nieuw van mei tot en met juli. Daarna is de nieuwigheid ervan af en “degradeert” hij in de verkoop naar een gewone haring, in de productie naar een zure haring of, oei, zelfs een rolmops!

Genoeg achtergrond informatie, over naar de praktijk. Wat drinken we bij zoute haring?

Vermijd houtgelagerde witte wijnen. De zware, rode jongens bewaar je beter voor het wild-seizoen. En lichte elegantie doen we wel een andere keer.

Kies het liefst een witte wijn met veel frisheid, een hoog smaakgehalte en redelijk goede zuren. Als het kan is een beetje mineraliteit en zelfs tikkie ziltigheid.

Een niet-meer-piepjonge-Riesling is perfect bij een zoute haring. Of denk aan een kwalitatieve Chardonnay (zonder hout) uit de Bourgogne. De zuren maken je mond schoon en zijn een goede tegenhanger voor de vettigheid van de vis.

Maak je een haringtartaar, zoek dan een betere Muscadet of een Pinot Grigio met gele appel in de smaak.

En tenslotte: bij twijfel een bubble serveren!

Enjoy.