Morbier en Gewurztraminer

Franse kazen maken vaak goede wijn spijs combinaties.
Morbier AOC is een aromatische Franse kaas. Gekenmerkt door een dun aslaagje van groenten en naaldbomen in het midden. Tenminste, dat was het vroeger. De aslaag is bedacht door de kaasmakers in de Comté (de Jura). Na het maken van hun grote Comté-kazen werd de overgebleven verse wrongel voor eigen gebruik bewaard in kaasvormen. Hierop strooiden ze ’s avonds wat as en zout om korstvorming te voorkomen en insecten te weren. De volgende dag werd weer een deel wrongel toegevoegd en kreeg de kaas zijn kenmerkende donkere laagje in het midden. Tegenwoordig wordt deze traditionele werkwijze niet meer gebruikt en heeft de streep slechts een decoratieve functie.

Ondanks de rijping van 60 dagen heeft Morbier een mooie milde smaak met soms een wat nootachtige bite. Perfect met een Gewurztraminer of een Bourgondische Pinot Noir.

Kijk voor een schitterende biologische Gewurztraminer van Domaine Fernand Engel, uit de Elzas in de Bubbles ‘n’ Bites webshop.