Vacherin du Mont d’Or

Zo heet deze kaas bij de Zwitsers. De Fransen noemen ‘m Vacherin du Haut Doubs of simpelweg Le Mont d’Or. De kaas vindt zijn oorsprong in de Jura waar hij alleen in de herfst en winter geproduceerd wordt. Vaak door boeren die comté kaas maken. Dat kan namelijk alleen maar in de zomer omdat ’s winters door de koeien hun veranderde dieet minder melk geven. De productie van Vacherin is dan een leuk alternatief.

De rauwmelkse kaas Vacherin rijpt in een in hars gedoopte ring van sparrenhout, op een plank van sparrenhout. Dit geeft het harsachtige aroma aan de kaas. Op de korst zit een witte rimpelige schimmel en wanneer de kaas rijp is gaat hij (sterk) ruiken naar hooi, weiden, boerenerf en paddenstoelen om maar wat te noemen.

Snijd de bovenkant van de korst eraf en eet de kaas met een lepel net als époisses. Je kunt er ook wat wijn op gieten, in folie verpakken en even goed laten opwarmen in de oven. Lekker met gekookte aardappelen met geroosterd komijnzaad. Of met wat stevige groene groenten.

Wat drinken we bij deze heerlijkheid?

Probeer een niet al te strakke mousserende wijn. Bijvoorbeeld de Crémant de Bourgogne brut van Domaine Luquet. Als je meer zin het in een stille wijn dan probeer je een fruitige rode wijn met goede zuren en zachte tannines zoals de Plan de Dieu, een Côtes du Rhône Villages van Château Trignon.

Het is lekker experimenteren met deze kaas want het gaat niet heel snel fout. Blijf liefst wel uit de buurt van zoete (dessert) wijnen. Die zorgen voor een vlak, weinig spannende combinatie.

Enjoy!

vach3 vach5 vach4 vach7