Lekker gezond: gember

Gember is de wortelstok van de Zingiber officinale. Zo, dan weet je dat maar even. Deze tropische verschijning is onmisbaar in de Aziatische keuken. Net als knoflook. Het zijn geweldige smaakmakers. Gember is fris-scherp en zelfs wat citrus-achtig.De verse variant van gember is wat milder van smaak dan de potjes poeder. Je kunt 1 theelepel poeder vergelijken met 2 cm verse gemberwortel. Stemgember (de bolletjes gekonfijte gember in gembersiroop) is absoluut niet te vergelijken met verse gember. De smaak is compleet anders.

Aan gember worden ook de nodige gezonde en zelfs genezende eigenschappen toegeschreven. Het zou goed zijn voor de stoelgang, helpen tegen een opgezette buik, het bloed ontgiften en zelfs verlichting geven bij migraine. Gember bevat antioxidanten die je lichaam helpen tegen hart- en vaatziekten en kanker. Er zit vitamine B1, B2 B6 en C in en verder bevat gember mineralen, vezels en eiwitten.

Gember is goed. Maar ook heel lekker. Dus daarom dit recept zodat we na de feestdagen weer even kunnen landen op aarde met gezond eten met een kleine Aziatische twist.

Bieflapjes met mango-gember saus

INGREDIENTEN

400 g bieflapjes
1 mango (ca. 300 g)
4 bolletjes gember
2 el gembersiroop
1 dl tomatensap
3 bosuitjes
1 zakje sugar snaps (150 g)
1 el chilipoeder
3 el olie
1 teentje knoflook (dunne schijfjes)
2 tl kruidenbouillon poeder

BEREIDINGSWIJZE

(Voorbereiden):
Mango schillen en vruchtvlees in plakken van pit snijden.
In keukenmachine mango met gember, gembersiroop en tomatensap tot gladde saus pureren.
Bosuitjes schoonmaken en in stukjes van ca. 2 cm snijden.
Sugar snaps schoonmaken.
Bieflapjes in reepjes snijden en bestrooien met chilipoeder.

(Bereiden):**
**Blancheer de sugar snaps kort en laat uitlekken. In wok olie verhitten. Bieflapjes al omscheppend in ca. 3 minuten bruin bakken. Haal uit de pan en zet apart. Bosui, knoflook en sugar snaps in de wok doen en ca. 2 minuten roerbakken.
Mango saus en bouillon poeder toevoegen en aan de kook brengen. Nog ca. 5 minuten zachtjes laten sudderen. Voeg vlak voor het serveren het vlees toe. Je kunt het ook los serveren.
Lekker met pandanrijst.

En wat drinken we hierbij? Een mooie riesling spätlese trocken. Een frisse witte wijn dus met veel kracht en een heel licht restzoetje.